GTTC 8 – Vinkhuizen 1 krijgt toch wel verrassende uitslag.

Geschreven door: eefschuls op 13 oktober 2018 in de categorie

De tweede helft van de competitie is begonnen en Team 8 trad aan voor de return tegen Vinkhuizen 1. De uitwedstrijd had een nederlaag met 3-7 opgeleverd. Chris van Boetzelaer won toen 2 partijen en Piet van Gijssel 1. Piet en Eef Schuls gingen er nipt in 5 games onderuit. Met Axel Jellema voor Piet moest Team 9 proberen dit resultaat minimaal te evenaren om uit de buurt van de laatste plaats te blijven. In plaats van Wouter Fokkens stond bij Vinkhuizen 1 nu Feike Tuinhof achter de tafel; Bart Rozema en Jasper Steringa deden ook nu weer mee.

De openingswedstrijd tussen Axel en Bart was gelijk een hoogtepunt. Een superieure Axel won vlot de eerste game met 11-6. Iets te opportuun spel kostten hem game 2 en 3 (6-11, 7-11), maar Axel pakte de draad op tijd weer op en dwong na 11-8 een alles beslissende 5e game af. Mede door een paar servicefouten gaf Axel de overwinning echter uit handen (7-11). Evenals in de heenwedstrijd verloor Chris van de talentvolle Jasper in 3 games, maar scoorde Chris eerst nog 24 punten, zijn totaal bedroeg nu slechts 19 punten. Eef kreeg in zijn eerste partij te maken met goochelaar Feike, die met zijn Varie Speed-batje de gekste slagen uit zijn hoge hoed toverde. Het liefst staat hij ver van tafel de ballen met een enorme diagonale zwaai heel hoog door de lucht te laten tollen om ze daarna met heel veel zij-spin op tafel te laten ploffen, waarna zijn onervaren tegenstanders er een simpel lijkende smash op los laten die meestal ver naast de tafel belandt. Je moet het gezien hebben om het te geloven. Eef versloeg zich in de 1e game continu met als resultaat een schandalige 1-11.  In de 2e game sloeg hij de ballen wat voorzichtiger en stelde hij zijn tegenstander in de gelegenheid ook eens een fout te slaan: 9-11 ! Maar het was niet genoeg om het tij te keren; de 3e game eindigde in 6-11.

Op het dubbelspel rust voor Team 8 deze competitie geen zegen. Voor de 5e keer in successie werd verloren. Nu door Axel en Chris tegen het ingespeelde duo Bart en Jasper, met de cijfers 3-11, 2-11, 8-11.  De 5e partij ging tussen Chris en Bart. Won Bart de 1e game nog met 11-9, daarna had Chris hem in zijn karakteristieke houdgreep en haalde via 11-8, 11-9 en 11-6 zijn en GTTC’s eerste punt binnen: 1-4. Verrassend was het niet, want eerder had Chris al in 3 games van Bart gewonnen.

Axel bleek minder last te hebben van de toverballen van Feike dan Eef. Sterker nog, hij had af en toe uitzicht op een overwinning. Maar door enkele grote kansen iets te onbeheerst te benaderen leverde zijn sterke spel hem geen passende beloning op: 7-11, 13-11, 8-11, 10-12, met gamepoints in de 4e game. Waar Eef eerder tegen Jasper tot 7-7 in de 5e game uitzicht op winst had, bleef hij nu ver van dit niveau verwijderd: 6-11, 6-11, 4-11. Daarna liet Team 8 gelukkig weer een opleving zien. De partij van Chris tegen effectenhandelaar Feike was  de mooiste van de avond. Chris leek na 11-6 en 12-10 regelrecht op een voor Team 8 broodnodige winst af te stevenen. Maar de taaie Feike kwam langszij na 8-11 en 13-15. In laatstgenoemde game kreeg Chris enkele malen een matchpoint, maar kon deze vooral door vermoeidheid niet verzilveren. Feike uiteindelijk wel.

Ook de partij van Eef tegen Bart was de moeite waard. Na 2 voor zijn doen slechte prestaties kwam Eef eindelijk met kwalitatief goed spel voor de dag. Na 3 games stond er een niet eens onverdiende voorsprong voor hem op het scorebord: 11-6, 6-11, 11-5. Maar na 9-9 in de 4e game sloot zich toch nog voor hem het gordijn en liet hij Bart met 9-11 en 7-11 ontsnappen. Het grote verschil in rating was niet af te lezen aan het wedstrijdverloop, maar verloochent zich uiteindelijk maar zelden.De laatste wedstrijd van de avond tussen Axel en Jasper gaf ook een niveauverschil te zien die veel kleiner was dan het verschil in rating zou doen vermoeden. Maar  na 7-11, 7-11 en 8-11 had Jasper al zijn 4 partijen in 3 games gewonnen en daarmee was zijn uitverkiezing tot Man of the Match meer dan terecht.

Vinkhuizen 1 staat na 6 wedstrijden met 6 punten voorsprong aan de leiding. Team 8 staat met 17 uit 5 in de onderste regionen. Volgende week donderdag is na de inhaalwedstrijd tegen Argus 5 duidelijker hoe de stand van zaken is. We hebben er het volste vertrouwen in dat de onderste plaats uiteindelijk vermeden kan worden. Maar wat zeker zo belangrijk is is de prettige sfeer waarin de wedstrijden in onze poule worden gespeeld. Dat is voor de tafeltennissport een lichtpunt in de moeilijke strijd tegen de krimp. Deze plezierige sfeer zorgt ervoor (naast de tevredenheid over het spelniveau natuurlijk), dat men niet snel teleurgesteld is na een aantal forse nederlagen.